Mokslininkai tvirtina, kad yra rimtų įrodymų, jog aštraus maisto vartojimas gali padėti palaikyti sveiką svorį. Tačiau ar tikrai čili pipirai gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų? Mokslas pateikia atsakymą.
Kapsaicinas – stebuklinga čili sudedamoji dalis
Kapsaicinas – tai cheminė medžiaga, esanti čili pipirų sėklose ir pertvarėlėse. Ji atsakinga už aštrų skonį, kuris kai kuriems žmonėms gali sukelti net ašaras. Nors čili pipirai žmogaus nenužudo, jie gali priversti kreiptis į medikus, ypač jei žmogus nėra įpratęs prie aštraus maisto.
Pavyzdžiui, praėjusiais metais Danijos nacionalinė maisto agentūra pripažino tris itin aštrios momentinės sriubos rūšis pavojingomis sveikatai dėl ekstremalaus jų aštrumo, rašo „Popular Science“.
Kaip čili gali paskatinti medžiagų apykaitą
Mokslininkų teigimu, kapsaicinas, kuris priverčia žmones verkti iš aštrumo, taip pat turi stulbinančių naudingų savybių.
Vis dar egzistuoja mitas apie „neigiamų kalorijų“ produktus, kurie sudegina daugiau energijos nei suteikia organizmui. Nors tai nėra tiesa, tyrimai rodo, kad čili pipirai gali trumpam paspartinti medžiagų apykaitą.
Pasak dr. William Lee, kapsaicinas aktyvuoja TRPV1 receptorius, esančius ant liežuvio. Vartojant čili pipirus, ne tik jaučiamas karštis, bet ir smegenys pradeda gaminti norepinefriną – neuromediatorių, kuris aktyvuoja rudąjį riebalą.
Kas yra rudasis ir baltasis riebalas
- Baltasis riebalas – kaupiamas aplink vidaus organus, skirtas energijai saugoti. Jo perteklius gali kelti sveikatos problemų, todėl dažnai vadinamas „bloguoju riebalu“.
- Rudasis riebalas – plonas audinys, esantis arti raumenų tarp menčių, už krūtinkaulio, kaklo srityje ir ant pilvo. Jo paskirtis – reguliuoti kūno temperatūrą, gaminant šilumą.
Kai kapsaicino suaktyvintas norepinefrinas „įjungia“ rudąjį riebalą, prasideda termogenezė – šilumos gamyba, kurios metu sunaudojami energijos ištekliai, saugomi baltuosiuose riebaluose.
Paprasčiau tariant, valgydami aštrų maistą mes padedame organizmui deginti baltąjį riebalą.
Tyrimai rodo, kad aštraus maisto vartojimas gali papildomai sudeginti apie 116 kalorijų per dieną. Nors tai nėra revoliucinis skaičius, kiekvienas mažas žingsnis svarbus siekiant svorio mažinimo tikslų.
Čili padeda sumažinti apetitą
Dr. Lee teigimu, čili pipirai gali padėti ne tik deginti riebalus, bet ir valgyti mažiau, nes jie mažina apetitą dviem būdais:
- Stiprus aštrumas kai kuriems žmonėms sukelia skausmą, todėl jie natūraliai valgo mažiau.
- Aštrų maistą sunku valgyti greitai, todėl smegenys spėja užfiksuoti sotumo signalą.
Svarbu paminėti, kad viena iš dažniausių persivalgymo priežasčių – valgymas per greitai. Organizmui reikia maždaug 20 minučių, kad pajaustų sotumą, tačiau skubant šis signalas nespėja laiku pasiekti smegenų.
Tyrimai taip pat rodo, kad kapsaicinas gali sumažinti grelino – „alkio hormono“ – lygį. Paprasčiau tariant, čili padeda greičiau jaustis sočiam ir rečiau užkandžiauti.
Kiti čili privalumai
Aštrus maistas teikia ne tik pagalbą svorio kontrolei. 2020 m. atlikta analizė parodė, kad žmonės, reguliariai vartojantys čili pipirus:
- sumažina mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką net 26 %,
- sumažina mirties nuo vėžio riziką 23 %,
- gyvena ilgiau nei tie, kurie aštraus maisto nevartoja.
Kapsaicinas mažina uždegimą ir padeda sumažinti kraujospūdį, nes atpalaiduoja kraujagysles.
Be to, aštrus maistas gali sukelti euforijos jausmą, nes organizmas reaguoja į skausmą gamindamas endorfinus ir dopaminą. Šis „geros nuotaikos pliūpsnis“ gali išlikti ilgai net tada, kai burnoje jau nebėra deginančio pojūčio.
Valgydami čili pipirus, jūs ne tik pridedate skonio patiekalams, bet ir šiek tiek paspartinate medžiagų apykaitą, sumažinate apetitą bei gaunate kitų sveikatai naudingų efektų. Žinoma, vien aštrus maistas stebuklų nepadarys – jis veikia tik kartu su subalansuota mityba ir aktyviu gyvenimo būdu.