Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Ar grybus reikia apvirti prieš šaldant? Viena klaida gali sugadinti jų skonį
Aktualu

Ar grybus reikia apvirti prieš šaldant? Viena klaida gali sugadinti jų skonį

Inga Vekterienė
Autorius Inga Vekterienė
Publikuota: 2025-09-23
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Ar grybus reikia apvirti prieš šaldant: kaip išsaugoti skonį ir aromatą
Ar grybus reikia apvirti prieš šaldant: kaip išsaugoti skonį ir aromatą

Daugelis žmonių šaldo grybus, kad galėtų mėgautis miško gėrybėmis ištisus metus. Tačiau svarbiausia taisyklė dažnai kelia klausimų – ar grybus prieš šaldant būtina apvirti, ar galima užšaldyti žalius?
Netinkamai paruošti grybai po atitirpinimo gali tapti kartūs, prarasti aromatą ar net sugesti.

Sužinokite, kurias grybų rūšis būtina apvirti, o kurias galima šaldyti žalias, ir kaip atlikti šį procesą taip, kad žiemą jūsų grybų patiekalai būtų tokie pat skanūs, kaip ir vasaros pabaigoje.

Taip, beveik visų rūšių valgomus grybus galima šaldyti, bet būtina laikytis kelių taisyklių. Rinkitės sveikus, be kirmėlių, geriausia – jaunus grybus. Prieš šaldant juos kruopščiai nuvalykite ir, jei reikia, nuplaukite po tekančiu vandeniu, kad pašalintumėte miško šiukšles – spyglius, lapus ir purvą. Didelius grybus verta supjaustyti mažesniais gabalėliais. Voveraites ir kitus plokštelinės struktūros grybus patartina šaldyti apvirtus, o, pavyzdžiui, baravykus galima šaldyti ir žalius.

Kodėl verta apvirti grybus prieš šaldant

Nors apvirimas prieš šaldymą nėra privalomas, specialistai rekomenduoja šį žingsnį.

  • Trumpa terminė apdorojimo procedūra prailgina grybų laikymo laiką, net iki kito sezono.
  • Voveraitės ir raudonviršiai gali tapti kartūs po atitirpinimo, todėl apvirimas padeda išlaikyti jų skonį.

Kaip tai padaryti:

  1. Grybus užvirkite ir pavirkite trumpai, vos kelias minutes.
  2. Nupilkite vandenį ir leiskite jiems visiškai atvėsti prieš dedant į šaldiklį.

Kaip tinkamai užšaldyti grybus

  • Jei turite daug grybų, padalinkite juos į mažesnes porcijas – taip bus lengviau naudoti tik tiek, kiek reikia vienam patiekalui.
  • Kad grybai nesuliptų tarpusavyje, pirmiausia paskleiskite juos ant padėklų ir įdėkite į šaldiklį.
  • Kitą dieną jau sušalusius grybus sudėkite į maišelius ar sandarius indelius.

Kaip naudoti užšaldytus grybus

Jei šaldytus grybus planuojate naudoti sriubai, troškiniui ar padažui, jų nereikia atitirpinti. Galite dėti tiesiai į įkaitintą keptuvę ar puodą ir gaminti kaip įprastai – taip jie išlaikys daugiau skonio ir kvapo.

Tinkamai paruošti ir užšaldyti grybai leis jums mėgautis miško gėrybėmis visus metus, net ir žiemą.

AutoriusInga Vekterienė
Esu Inga Vekterienė – dalinuosi receptais, kurie įkvepia gaminti su meile ir be streso. Man virtuvė – tai vieta, kur gimsta skoniai, istorijos ir jaukumas. Mano tikslas – paprasti, bet ypatingi patiekalai, kurie tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Kviečiu gaminti kartu ir atrasti skonio džiaugsmą.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?