Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » 8 neįtikėtini ingredientai, kurie pavers jūsų kavą tikru sveikatos eliksyru
Sveikata ir grožis

8 neįtikėtini ingredientai, kurie pavers jūsų kavą tikru sveikatos eliksyru

Jonė Jurkonytė
Autorius Jonė Jurkonytė
Publikuota: 2025-09-17
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
8 neįtikėtini ingredientai, kurie pavers jūsų kavą tikru sveikatos eliksyru
8 neįtikėtini ingredientai, kurie pavers jūsų kavą tikru sveikatos eliksyru

Sužinokite, kaip kavą paversti sveikesne. Ją galite pagardinti kardamonu, ciberžole, cinamonu, gvazdikėliais, kakava, žemės riešutų sviestu, kiaušinio tryniu ar matcha. Jei kavą vartosite saikingai (1-3 puodelius per dieną), tai gali teigiamai paveikti  kraujotakos sistemą.

Kava gali apsaugoti nuo širdies nepakankamumo ir insulto, be to,  įdomu tai, kad kava sumažina ir hipertenzijos riziką. Kava teigiamai veikia protinę veiklą ir sumažina neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga, Parkinsono liga ir demencija, riziką.

Maža  to, kavai priskiriamas antidepresinis poveikis. Jei pagardinsite kavą tam tikrais ingredientais, jos nauda gali būti dar didesnė.

Kardamonas

Pirmasis sveikatai naudingos kavos ingredientas yra kardamonas. Šis kvapnus prieskonis turi teigiamą poveikį angliavandenių apykaitos procesams. Reguliarus kardamono vartojimas ženkliai sumažina hipertenzija sergančių žmonių kraujospūdį.

Ciberžolė

Antrasis sveikatai naudingas kvos ingredientas – ciberžolė, kuri yra laikoma vienu sveikiausiu prieskoniu. Ciberžolėje esantis kurkuminas turi priešuždegiminį poveikį. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad kurkumino vartojimas padeda sumažinti sąnarių skausmą. Kaip ir pati kava, ciberžolė padeda kovoti su depresija. Ciberžolėje esantis kurkuminas taip pat teigiamai veikia kepenis: mažina fibrozę ir padeda mažinti bilirubino kiekį kraujyje. Jei norite paruošti kavą su ciberžole, jums reikės:

  • 1 arb. š. ciberžolės
  • 1/2 stiklinės pieno
  • kavos

Kaip gaminti?

  1. Į pieną įberkite ciberžolės.
  2. Pašildykite.
  3. Supilkite į paruoštą kavą.

Cinamonas

Cinamonas taip pat yra vertingas ingredientas, kuriuo galima pagardinti kavą. Šis prieskonis padeda reguliuoti angliavandenių apykaitą.

Cinamonas sumažina gliukozės kiekį kraujyje, mažina atsparumą insulinui ir gali padėti užkirsti kelią diabetui. Reguliarus cinamono vartojimas  padeda kovoti su migrena: šis prieskonis gali sumažinti migrenos dažnumą, trukmę ir sunkumą. Beje, cinamonas, kaip ir ciberžolė, turi priešuždegiminių savybių ir padeda sumažinti uždegimą sergantiesiems reumatoidiniu artritu.

Kavą su cinamonu ruoškite taip pat, kaip ir su ciberžole: vienai gėrimo porcijai naudokite 1/2 šaukštelio cinamono.

Gvazdikėliai

Kitas būdas paskaninti kavą – įberti į ją gvazdikėlių.

Gvazdikėliai padeda apsaugoti inkstus ir kepenis. Gvazdikėliai gali sustabdyti nekrozinius kepenų pokyčius, kuriuos sukelia toksinių medžiagų poveikis.

Be to, gvazdikėliuose esantis eugenolis sustiprina kepenų detoksikacines savybes ir padidina jų efektyvumą skaidant mūsų organizmui kenksmingus junginius. Gvazdikėliai taip pat gali apsaugoti inkstus nuo patologinių pokyčių, kuriuos sukelia diabetas.

Verta paminėti ir tai, kad gvazdikėliai palaiko skrandžio sveikatą.
Nors gvazdikėliai turi ir priešuždegiminį poveikį, tačiau jo poveikis nėra toks stiprus, kaip anksčiau minėtų prieskonių.

Kai kurie tyrimai rodo, kad gvazdikėliai mažina uždegimą ir ramina su podagra susijusius simptomus, pvz., periartikulinę eritemą ar galūnių patinimą.

Kavą su gvazdikėliais ruoškite taip pat, kaip ir su anksčiau minėtais prieskoniais: vienai kavos porcijai naudokite du gvazdikėlius.

Kakava

Kavos ir kakavos derinys yra labai įdomus. Mokslininkai patvirtino, kad kakava gerina smegenų veiklą. Be to, kakavoje esantys junginiai, ypač flavonoliai, gerina kraujotaką. Jei kava derinama su kakava, naudingas poveikis smegenims tampa dar didesnis.

Kakavoje esančios sudedamosios dalys atkuria pusiausvyrą tarp didelio tankio lipoproteinų kiekio ir mažo tankio lipoproteinų koncentracijos. Be to, kakava, kaip ir kava, neleidžia išsivystyti 2 tipo diabetui.

Paruošti kavą su kakava yra labai paprasta. Tiesiog į tirpią kavą įberkite 1-2 arbatinius šaukštelius kakavos. Įpilkite karšto vandens ir gerai išmaišykite.

Žemės riešutų sviestas

Kava su žemės riešutų sviestu – taip pat puikus pasirinkimas.

Visų pirma, verta paminėti, kad riešutuose esantys junginiai didina kraujagyslių elastingumą. Be to, žmonės, kurie reguliariai vartoja riešutus, rečiau miršta nuo koronarinės širdies ligos ir insulto.

Riešutai palaiko smegenų veiklą, gerina atmintį, koncentraciją ir gebėjimą mokytis. Jie taip pat užkerta kelią kepenų riebėjimui ir sumažina vėžio riziką (ypač gaubtinės žarnos, kasos ir krūties vėžio).

Sumaišykite 1/2 stiklinės pieno (ar augalinio gėrimo) su 2-3 šaukštais žemės riešutų sviesto. Pakaitinkite ir gerai išmaišykite (geriausia naudoti mikserį). Paruoštą kavą sumaišykite su paruoštu mišiniu.

Kiaušinio trynys

Kiaušinio trynys yra cholino gamybos šaltinis, kuris apsaugo nuo steatozės ir kepenų fibrozės, mažina demencijos ir Alzheimerio ligos išsivystymo riziką.

Vis dėlto, ruošiant gėrimą su žaliu kiaušinio tryniu, svarbu nepamiršti salmoneliozės rizikos. Šios bakterijos gali patekti į organizmą su termiškai neapdorotu kiaušiniu ir sukelti sunkią žarnyno infekciją.

Kaip sumažinti riziką:

  • Naudokite tik šviežius, patikimos kilmės kiaušinius.
  • Ruošiant gėrimą, trynį reikia šiek tiek pašildyti kartu su kokosų pienu iki bent 60–65 °C, kad būtų sunaikintos pavojingos bakterijos, bet trynys nesusitrauktų į gabalėlius.
  • Venkite naudoti kiaušinius su pažeista lukšto plėvele ar matomais nešvarumais.

Paruošimo būdas:

  1. Įpilkite apie 150 ml užplikytos kavos ir gerai išmaišykite.
  2. Pašildykite maždaug 100 ml kokosų pieno su žiupsneliu muskato riešuto, bet neužvirinkite.
  3. Atskirai išplakite kiaušinio trynį.
  4. Kai pienas šiek tiek atvės, supilkite trynį ir nuolat maišydami pakaitinkite iki 60–65 °C – taip sumažinsite salmoneliozės riziką.

Matcha

Taip pat rekomenduojame išbandyti kavą su matcha žaliąja arbata. Jai paruošti naudokite 100 ml pašildyto vandens ir kokosų pieno. Ištirpinkite 1/2 – 1 arbatinį šaukštelį matcha arbatos. Atskirai užplikykite kavą ir sumaišykite visus ingredientus. Jei norite gėrimui suteikti saldumo, galite įdėti šiek tiek ksilitolio, eritritolio ar stevijos.

Skanaus!

AutoriusJonė Jurkonytė
Esu Jonė Jurkonytė – rašau apie tai, kas stebina, intriguoja ir kelia klausimų. Mano skiltyje „Įdomu“ dalinuosi netikėtais faktais, keistomis naujienomis ir smulkmenomis, kurios priverčia pažvelgti į pasaulį iš kitos perspektyvos. Man svarbu ne tik informuoti, bet ir sužadinti skaitytojo smalsumą – juk įdomumas slypi ten, kur mažiausiai tikiesi.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?