Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Tikras nuodas: ši žuvis vis dar parduodama parduotuvėse – ekspertai perspėja
Sveikata ir grožis

Tikras nuodas: ši žuvis vis dar parduodama parduotuvėse – ekspertai perspėja

Jonė Jurkonytė
Autorius Jonė Jurkonytė
Publikuota: 2025-12-06
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Ekspertai perspėja dėl tilapijos: kokią žuvį rinktis atsargiau
Ekspertai perspėja dėl tilapijos: kokią žuvį rinktis atsargiau

Ši žuvis dažnai naudojama greito maisto restoranuose ir net vaikų patiekaluose, tačiau siekis sutaupyti lemia kritiškai prastą jos kokybę.

Ne visa žuvis parduotuvėse yra sveika: ekspertai ragina atkreipti dėmesį į tilapiją, kuri dažniausiai auginama Vietnamе ir Kinijоje.

Tilapija yra viena iš pigiausių žuvų rinkoje, todėl ji itin populiari greito maisto restoranuose, kulinarijose ir net vaikų meniu. Tačiau dėl mažos savikainos žuvies auginimas dažnai vyksta labai prastomis sąlygomis.

Kodėl tilapija kelia tiek daug klausimų?

Tilapiją daugiausia augina stovinčiuose tvenkiniuose, kuriuose dažnai būna užterštas, stovintis ar nuotekų vanduo.
Tokios sąlygos skatina žuvyje kauptis toksinus, sunkiuosius metalus ir kenksmingas bakterijas.

Be to, ūkiuose žuvys dažnai šeriamos dideliais kiekiais antibiotikų, kad būtų išvengta ligų. Šios medžiagos gali patekti į žmogaus organizmą ir turėti neigiamą poveikį sveikatai.

Problema – ir riebalų sudėtis

Skirtingai nei jūrinė žuvis, turtinga omega-3 rūgštimis, tilapija pasižymi labai dideliu kiekiu omega-6 riebalų, kurių perteklius gali:

  • skatinti uždegiminius procesus,
  • didinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką,
  • prisidėti prie tam tikrų vėžinių procesų.

Kokią žuvį rinktis vietoje tilapijos?

Ekspertai rekomenduoja saugesnes alternatyvas:

  • Lydeka – lengva, saugi žuvis be kenksmingų medžiagų.
  • Skumbrė – turtinga omega-3, tačiau svarbu pirkti iš patikimų tiekėjų.
  • Vietinė gėlavandenė žuvis – ešerys, karšis, kuoja ar karpis.
    Lietuvos ir kaimyninių šalių ūkiuose auginta žuvis paprastai nekaupia importuotų toksinų.

Kaip saugiai atitirpinti žuvį?

Kaip saugiai atitirpinti žuvį?
Kaip saugiai atitirpinti žuvį?

Daug šaldytos žuvies parduodama vakuuminėse pakuotėse. Tačiau atitirpinti žuvį tiesiai pakuotėje, ypač karštame vandenyje ar mikrobangėje, pavojinga, nes tai gali sudaryti sąlygas botulizmo bakterijoms daugintis.

Saugiausias būdas:
Perkelti žuvį iš šaldiklio į šaldytuvą ir leisti jai pamažu atitirpti.

Jeigu skubate:
Dėti žuvį į šaltą vandenį (ne šiltą ir ne karštą!).

Atitirpintą žuvį būtina įvertinti pagal kvapą ir konsistenciją: ji turi būti elastinga, be aštraus kvapo.
Laikyti šaldytuve galima iki 24 valandų.

Medikai pabrėžia, kad laikantis šių taisyklių galima išvengti apsinuodijimų ir maisto infekcijų.

Šaltinis: tsn.ua

AutoriusJonė Jurkonytė
Esu Jonė Jurkonytė – rašau apie tai, kas stebina, intriguoja ir kelia klausimų. Mano skiltyje „Įdomu“ dalinuosi netikėtais faktais, keistomis naujienomis ir smulkmenomis, kurios priverčia pažvelgti į pasaulį iš kitos perspektyvos. Man svarbu ne tik informuoti, bet ir sužadinti skaitytojo smalsumą – juk įdomumas slypi ten, kur mažiausiai tikiesi.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?