Kartais to nežino net geriausios namų šeimininkės ir patyrę virėjai. Aliuminio folija turi dvi puses. Kiekviena iš jų naudojama skirtingiems tikslams. Koks tarp jų yra skirtumas? Kada reikėtų naudoti vieną, o kada kitą pusę?
Dvi vienos folijos pusės. Kuri iš jų yra „gera“?
Aliuminio folija yra viena universaliausių priemonių, kurias galite turėti ir naudoti virtuvėje. Ji puikiai tinka ne tik maistui suvynioti ir pakuoti, bet ir daugeliui kitų dalykų! Tačiau turbūt pastebėjote, kad aliuminio folija paprastai atrodo nevienodai iš skirtingų pusių. Iš vienos pusės ji labiau blizganti, o iš kitos – beveik visiškai matinė. Tai kelia vieną svarbų klausimą, kurį ilgainiui užduoda kiekvienas. Ar kepdami turėtume naudoti blizgiąją, ar matinę pusę? O jei iki šiol elgėmės neteisingai, ar kaip nors pakenkėme savo organizmui ir artimiesiems?

Kurią aliuminio folijos pusę turėtume naudoti gamindami maistą?
Susirūpinę virėjai gali lengviau atsikvėpti: pasirodo, nėra „geros“ aliuminio folijos pusės, kurią reikėtų naudoti gaminant maistą. Tačiau tai, kad nėra teisingos ir neteisingos pusės, nereiškia, kad tarp jų nėra svarbių skirtumų, kurie gali turėti įtakos jūsų eksperimentams virtuvėje. Apskritai, gamindami ir kepdami maistą, foliją vyniokite taip, kad matinė pusė būtų išorėje. Priešingu atveju maistas gali iškepti netolygiai. Taip yra todėl, kad blizgi aliuminio folijos pusė geriau išlaiko šilumą. Žinoma, jei maistą galiausiai suvyniosite sidabrine puse į išorę, tai nereiškia, kad maistas gali iškepti netolygiai. Tačiau padidinsite tikimybę, kad kažkas gali nutikti ne taip.
Kodėl aliuminio folija iš vienos pusės yra kitokia, o iš kitos – kitokia?
Kodėl aliuminio folija turi blizgančią ir matinę pusę? Skirtumas tarp abiejų pusių atsiranda dėl gamybos proceso, vadinamo frezavimu, kurio metu folija ištempiama ir suformuojama naudojant karštį ir tempimą. Du folijos sluoksniai suspaudžiami ir frezuojami vienu metu, nes, priešingu atveju ji suplyštų. Ta vieta, kur folija jungiasi su kitu sluoksniu, yra matinė pusė. Blizgioji pusė yra frezuota pusė, kuri nesiliečia su kitu metalo lakštu.