Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Pagrindinis melas apie subproduktus, kuriuo tiki dauguma lietuvių
Įdomu

Pagrindinis melas apie subproduktus, kuriuo tiki dauguma lietuvių

Inga Vekterienė
Autorius Inga Vekterienė
Publikuota: 2025-06-23
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Pagrindinis melas apie subproduktus, kuriuo vis dar tiki daugelis lietuvių
Pagrindinis melas apie subproduktus, kuriuo vis dar tiki daugelis lietuvių

Yra įsitvirtinęs požiūris, kad subproduktai – tai ne daugiau nei mėsos pramonės „atliekos“, kurios gali būti žalingos dėl toksinų kaupimosi ir didelio cholesterolio kiekio. Ar reikėtų jų vengti, ar tai yra prieinamas ir naudingas mitybos elementas? Tačiau yra daugybė melų apie subproduktus.

Prie subproduktų priskiriamos kepenys, širdys, skrandukai, liežuvis, smegenys, taip pat mažiau populiarios dalys, pavyzdžiui, kojytės ar uodegos. Dažniausiai ant mūsų stalo pasirodo pirmosios paminėtos.

Mitas apie „kenksmingumą“ ir cholesterolį

Paplitęs nerimas, kad subproduktai, būdami natūraliais organizmo filtrais, kaupia kenksmingas medžiagas. Jei jie būtų tokie pavojingi, jų tiesiog neleistų parduoti.
Pagrindinis veiksnys yra gyvūnų auginimo kokybė ir gamybos technologijų laikymasis. Saikingas subproduktų vartojimas iš patikimų gamintojų didelio pavojaus nekelia.

Kalbant apie cholesterolį, tai jis yra būtinas elementas mūsų organizmui, o jo lygis kraujyje tik 10% priklauso nuo mitybos. Jei neturite sveikatos problemų ir nevartojate subproduktų kilogramais kasdien, tai nerimauti nėra daug pagrindo. Ekspertų nuomone, daugiau žalos organizmui daro per didelis rafinuotų produktų vartojimas.

Melas apie subproduktus: subproduktų kaloringumas

Palyginkime populiarių subproduktų sudėtį ir kaloringumą su įprasta mėsa:

  • Vištų kepenys: 120 kcal/100g, 20g baltymų, 4g riebalų. Puikus rodiklis!
  • Jautienos kepenys: 130 kcal/100g, 19g baltymų, 4g riebalų. Taip pat įspūdinga.
  • Vištų širdys: 160 kcal/100g, 15g baltymų, 10g riebalų. Šiek tiek riebesnės, bet vis dar vertingas baltymų šaltinis.
  • Vištų skrandukai: 110 kcal/100g, 18g baltymų, 4g riebalų. Mažai kaloringi ir daug baltymų.

Palyginimui, 100 g vištienos filė arba liesos jautienos turi apie 20-23 g baltymų ir 2-4 g riebalų. Kaip matome, pagal baltymų kiekį daugelis subproduktų nenusileidžia „elitiniams“ mėsos gabalams.

subproduktus ir mitai

Subproduktai lieknėjimui: taip ar ne?

Tiems, kurie siekia sulieknėti, svarbu kontroliuoti ne tik kaloringumą, bet ir baltymų bei riebalų santykį. Rekomenduojama baltymų norma lieknėjant – 1,5 g vienam esamo svorio kilogramui, o riebalų – 0,7 g vienam kilogramui.

Mažai riebalų turintys subproduktai (iki 5 g 100 g produkto), tokie kaip kepenys ar vištų skrandukai, yra puikus pasirinkimas.

Riebesni subproduktai, tokie kaip liežuvis ar smegenys, bandant pasiekti reikiamą baltymų normą, gali lemti per didelį riebalų suvartojimą. Juos geriau įtraukti į racioną rečiau ir mažesniais kiekiais.

Melas apie subproduktus: kiek kainuoja subproduktai ir mėsa Lietuvoje

Kainų politika taip pat kalba subproduktų naudai. Pavyzdžiui:

  • Vištienos filė: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
  • Jautienos išpjova: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
  • Vištų širdys: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
  • Vištų kepenys: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
  • Vištų skrandukai: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
  • Jautienos kepenys: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)

Atsižvelgiant į tai, kad kainos Lietuvoje gali skirtis ir yra kintančios, konkrečių kainų nenurodžiau, tačiau dažnai subproduktai būna pigesni už aukščiausios kokybės mėsos dalis.

Renkantis subproduktus, galima žymiai sutaupyti, tuo pačiu gaunant kokybiškų baltymų.

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

AutoriusInga Vekterienė
Esu Inga Vekterienė – dalinuosi receptais, kurie įkvepia gaminti su meile ir be streso. Man virtuvė – tai vieta, kur gimsta skoniai, istorijos ir jaukumas. Mano tikslas – paprasti, bet ypatingi patiekalai, kurie tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Kviečiu gaminti kartu ir atrasti skonio džiaugsmą.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?