Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Ne mėšlas ir ne pelenai: ekspertas įvardijo virtuvėje randamą organinę trąšą serbentams
Sodas ir daržas

Ne mėšlas ir ne pelenai: ekspertas įvardijo virtuvėje randamą organinę trąšą serbentams

Rima Nomeikienė
Autorius Rima Nomeikienė
Publikuota: 2025-12-19
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
Ne mėšlas ir ne pelenai: virtuvės trąša serbentams gausiam derliui
Ne mėšlas ir ne pelenai: virtuvės trąša serbentams gausiam derliui

Patyrę sodininkai tikina – tinkama žiemos tręšimo strategija gali tapti raktu į gausų ir saldų serbentų derlių. Nors daugelis mano, kad žiemą augalų geriau neliesti, specialistai pabrėžia: būtent šiuo laikotarpiu galima padėti tvirtą pagrindą būsimam derėjimui.

Kodėl verta tręšti serbentus žiemą?

Žiemos metu serbentų šaknų sistema nėra visiškai „užmigusi“. Net po sniegu augalai geba įsisavinti tam tikras maisto medžiagas. Dėl to žieminė tręšimo praktika dažnai pasirodo net efektyvesnė nei pavasarinė – ji skatina pumpurų formavimąsi ir naujų ūglių augimą dar iki aktyvaus vegetacijos sezono pradžios.

Ekspertai pabrėžia, kad toks metodas ypač tinka juodiesiems, raudoniesiems ir baltiesiems serbentams.

Paprastas sprendimas iš virtuvės

Specialistai siūlo atsisakyti įprastų trąšų šaltuoju metų laiku ir rinktis saugias, organines alternatyvas. Viena veiksmingiausių – bulvių lupenų antpilas. Tai lengvai prieinama priemonė, turtinga kaliu, fosforu ir mikroelementais, reikalingais sveikam krūmų vystymuisi.

Kaip paruošti bulvių lupenų antpilą?

@Canva
@Canva

Receptas itin paprastas:

  • 2 kg šviežių arba šaldytų bulvių lupenų užpilkite 10 litrų karšto vandens;
  • indą gerai apšiltinkite ir palikite pastovėti 24 valandas;
  • jei naudojate džiovintas lupenas, pakanka 1 kg žaliavos 10 litrų vandens.

Gautas antpilas paruoštas naudojimui be papildomo skiedimo.

Kaip ir kiek pilti?

Vienam suaugusiam serbentų krūmui reikia apie 1 litro antpilo. Jį reikėtų tolygiai paskirstyti aplink krūmą, maždaug 1 m² plote ties šaknų zona.

Po to patariama:

  • pašalinti senus lapus ar augalines liekanas,
  • lengvai palaistyti dirvą vandeniu,
  • užberti sniego sluoksnį, kuris leis maisto medžiagoms išsiskirti palaipsniui.

Kodėl žieminė trąša pranašesnė už pavasarinę?

Pasak sodininkų, žiemą panaudotos organinės medžiagos veikia lėtai ir tolygiai. Tai leidžia augalams pavasarį greičiau startuoti, suformuoti stipresnius ūglius ir daugiau žiedinių pumpurų. Rezultatas – gausesnis derlius ir saldesnės, aromatingesnės uogos.

Šią praktiką patvirtina ne tik sodininkų patirtis, bet ir agronominės rekomendacijos.

Ko žiemą geriau vengti?

Ekspertai įspėja: ne visos trąšos tinka žiemos laikotarpiui.

  • Mėšlas žiemą nerekomenduojamas, nes gali pritraukti graužikus ir sukelti šaknų puvimą.
  • Medžio pelenai taip pat netinka – jie keičia dirvos rūgštingumą ir gali pakenkti serbentams.

Tuo tarpu organiniai antpilai, tokie kaip bulvių lupenų, gerina dirvos struktūrą, skatina naudingą mikroflorą ir yra visiškai saugūs augalams net šaltuoju sezonu.

Tinkamai parinkta žieminė priežiūra leidžia serbentams „pabusti“ stipresniems ir pasiruošusiems derėti – be brangių trąšų ir sudėtingų sprendimų.

AutoriusRima Nomeikienė
Esu Rima Nomeikienė – rašau apie gyvenimą tokį, koks jis yra: kartais džiugų, kartais sudėtingą, bet visada vertą dėmesio. Mano straipsniuose rasite tikras istorijas, apmąstymus ir kasdienybės akimirkas, kurios skatina sustoti, pajusti ir suprasti. Gyvenimas man – neišsemiama įkvėpimo tema, kuria noriu dalintis su jumis.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?