Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad kava naudinga ne tik mūsų budrumui ar nuotaikai – ji gali teigiamai paveikti ir žarnyno mikroflorą. Kaip rašo „earth.com“ remdamiesi ekspertų įžvalgomis, šis gėrimas veikia kaip natūralus žarnyno pagalbininkas.
Pasirodo, kavoje esantys polifenoliai veikia kaip prebiotikai – jie maitina gerąsias bakterijas mūsų žarnyne. Tai padeda augti tokiems mikrobams kaip Lawsonibacter asaccharolyticus, Alistipes ir Faecalibacterium. Šios bakterijos siejamos su geresniu medžiagų apykaitos funkcionavimu, mažesniu uždegimu ir stipresne imunine sistema.
Vieno iš tyrimų metu pastebėta, kad žmonių, reguliariai geriančių kavą, žarnyne buvo didesnė bakterijų įvairovė – padaugėjo naudingųjų Alistipes ir Faecalibacterium, o sumažėjo žalingų bakterijų, tokių kaip Erysipelatoclostridium.
Kitas tyrimas atskleidė, kad kavos mėgėjų žarnyne dažniau aptinkama Lawsonibacter asaccharolyticus – bakterija, kuri, kaip manoma, teigiamai veikia širdį, smegenis ir net vidaus organų veiklą.
Specialistai rekomenduoja kasdien išgerti 2–3 puodelius juodos kavos. Toks kiekis gali padėti palaikyti žarnyno sveikatą, tačiau pabrėžiama, kad per didelis kofeino kiekis gali turėti priešingą poveikį.
Beje, kaip anksčiau skelbė Amsterdamo mokslininkai, reguliarus kavos vartojimas mažina senatvinio silpnumo riziką. O visai neseniai tyrėjai dar ir pastebėjo, kad kava gali padėti deginti visceralinius (vidinius) riebalus – tai dar viena priežastis į ją pažvelgti ne tik kaip į malonumą, bet ir kaip į sveikatos sąjungininkę.