Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Mano močiutė papasakojo, kaip efektyviau konservuoti daržoves ir vaisius
Gyvenimas

Mano močiutė papasakojo, kaip efektyviau konservuoti daržoves ir vaisius

Inga Vekterienė
Autorius Inga Vekterienė
Publikuota: 2025-08-05
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Sausa pasterizacija stiklainiuose: kaip paruošti konservus be virimo
Sausa pasterizacija stiklainiuose: kaip paruošti konservus be virimo

Daržovių ir vaisių konservavimas stiklainiuose juos verdant nėra vienintelis būdas prailginti jų galiojimo laiką. Ne visi žino, kad pasterizuoti galima ir sausai. Mes papasakosime, kaip tai padaryti tinkamai.

Konservų ruošimo žiemai sezonas įsibėgėja. Deja, maisto konservavimas reikalauja daug pastangų. Vienas iš nemėgstamiausių užsiėmimų – virti stiklainius su paruoštomis uogienėmis ir kitais skanėstais. Jei pavargote stovėti priešais didelį puodą, sausas pasterizavimas tikrai bus kur kas palankesnis pasirinkimas.

Kokie yra pasterizavimo privalumai?

Dauguma žmonių pasterizavimą painioja su konservavimu stiklainiuose.  Konservavimas – tai procesas, kurio metu stiklainius dedame aukštyn kojomis, kad jie sandariai užsidarytų (taip nutinka  atvėsus turiniui ir pakitus slėgiui). Pasterizavimas yra visiškai kitoks procesas. Jo tikslas – pratęsti konservų galiojimo laiką, apsaugant juos nuo bakterijų. Konservuojant vaisius ar daržoves dažniausiai tenka ilgai virti stiklainius, o tai atima tikrai nemažai laiko. To alternatyva yra sausa pasterizacija, kuri reikalauja gerokai mažiau laiko ir pastangų.

Kaip paruošti konservus pasterizavimui?

Nepriklausomai nuo to, ar konservus pasterizuojate puode, ar džiovinate, turite juos tinkamai paruošti. Nepamirškite naudoti tik nepažeistus stiklainius ir dangtelius. Prieš pildami į juos konservus, nuplaukite, nuplikykite ir nusausinkite. Į indus pilkite tik karštus konservus. Niekada neužpildykite stiklainio iki galo. Viršuje palikite 2-3 cm laisvos vietos. Prieš pradėdami pasterizuoti, uždėkite stiklainius ant dangtelių. Jei to nepadarysite prieš pasterizavimą, šią procedūrą reikės atlikti vėliau.

Kas yra sausa pasterizacija?

Skirtumas tarp klasikinės ir sausos pasterizacijos yra tai, stiklainius reikia dėti ne į puodą su vandeniu, bet į orkaitę. Pastatykite juos ant kepimo skardos, išklotos laikraščiu. Būkite atsargūs, kad stiklainiai nesiliestų. Įkaitinkite orkaitę iki 120-140°C (galite dėti į šaltą orkaitę, tačiau atminkite, kad tokiu atveju pasterizavimo laiką reikia pailginti maždaug 20 minučių). Stiklainius kaitinkite 30-40 minučių. Praėjus šiam laikui, ugnį išjunkite, bet konservus palikite orkaitėje. Išimkite, kai jie visiškai atvės.

AutoriusInga Vekterienė
Esu Inga Vekterienė – dalinuosi receptais, kurie įkvepia gaminti su meile ir be streso. Man virtuvė – tai vieta, kur gimsta skoniai, istorijos ir jaukumas. Mano tikslas – paprasti, bet ypatingi patiekalai, kurie tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Kviečiu gaminti kartu ir atrasti skonio džiaugsmą.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?