Žmonės dažnai perka pigesnius produktus, kad sutaupytų pinigų. Tačiau reikia prisiminti, kad pigesni sprendimai dažnai būna daug mažiau ekologiški ir netgi pavojingi sveikatai. Puikus pavyzdys – medus. Pigiausias variantas turbūt tikrai nėra tikras (visiškai švarus), nors pardavėjai savo skelbimuose neretai teigia priešingai. Gamintojai dažnai naudoja ultrafiltraciją, nes ji apsaugo medų nuo kristalizacijos ir prailgina produkto galiojimo laiką. Tačiau šis procesas pašalina žiedadulkes – itin svarbų medaus komponentą, kuris suteikia daug naudos mūsų organizmui, stiprina imunitetą ir padeda kovoti su įvairiomis ligomis.

Kaip atpažinti dirbtinį medų?
1. Medaus kristalizacija
Jei perkamas medus laikui bėgant nesikristalizuoja, jis nėra grynas. Pirkdami medų, būtinai perskaitykite etiketę. Jei rašoma, kad meduje yra daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo (HFC) arba komercinės gliukozės, nepirkite jo.
2. Šaukšto testas
Paimkite šaukštelį medaus ir pradėkite pilti produktą į dubenį ar stiklainį. Jei medus bėga tolygiai ir yra tankus, tai ženklas, kad nusipirkote tikro medaus.

3. Spalvos keitimas
Paruoškite kelių lašų jodo, paprasto vandens ir medaus mišinį. Jei medus pasidaro mėlynas, į jį dedama kukurūzų krakmolo.
4. Tikras medus yra degus
Įmerkite sausą degtuką į medų ir pabandykite jį uždegti. Jei medus yra tikras, degtuke pasirodys kibirkštis ar net ugnis. Jei medus netikras, degtukas neužsidegs dėl jame esančių priemaišų ir drėgmės.
5. Vandens testas
Pripildykite stiklinę drungno vandens ir įdėkite šaukštą medaus. Netikras medus greitai ištirps, o tikras medus nusistovės stiklinės dugne.
6. Svoris
Tikras medus yra daug sunkesnis už dirbtinį. Skysto medaus litriniame indelyje turi būti ne mažiau kaip 1,4 kg.

Rinkdamiesi medų, nepamirškite, kad tai ne tik saldus skanėstas, bet ir galingas natūralus vaistas. Kokybiškas medus gali stiprinti imunitetą, gerinti virškinimą ir padėti atsikratyti peršalimo simptomų. Todėl verta šiek tiek daugiau investuoti į natūralų produktą, ypač jei medų vartojate sveikatos stiprinimui.