Mokslininkai atliko naują tyrimą, kuris parodė, kad vištų kiaušiniai, virti minkštai arba kepti keptuvėje, nekelia grėsmės sveikatai. Mėgstamiausi pusryčiai milijonams žmonių visame pasaulyje nedidina cholesterolio kiekio kraujyje.
Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale The American Journal of Clinical Nutrition, kuris specializuojasi dietologijos ir klinikinės mitybos srityje.
Mokslininkų komanda iš Pietų Australijos universiteto savo darbu sugrąžino gerą vardą vištų kiaušiniams, kurie ilgą laiką buvo neteisingai diskredituojami. Ilgą laiką buvo manoma, kad kiaušiniai – tai padidėjusio cholesterolio priežastis. Tačiau naujasis tyrimas pateikė įtikinamus įrodymus, kad tikroji grėsmė širdies sveikatai yra ne kiaušiniuose esantis maistinis cholesterolis, o sočiosios riebalų rūgštys kituose produktuose.
Autoriai pabrėžia, kad tai buvo pirmasis pasaulyje tyrimas, išskyręs maistinio cholesterolio ir sočiųjų riebalų poveikį MTL cholesterolio (vadinamojo „blogojo cholesterolio“) lygiui.
Tyrimo rezultatai parodė, kad vartojant du kiaušinius per dieną, laikantis mitybos plano su daug cholesterolio, bet mažai sočiųjų riebalų, MTL lygis sumažėja, o kartu mažėja ir širdies bei kraujagyslių ligų rizika.
Pažymima, kad širdies ir kraujagyslių ligos yra viena pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje – kasmet jos nusineša apie 18 milijonų gyvybių.
„Kiaušiniai jau seniai ir neteisingai buvo diskredituoti remiantis pasenusiais mitybos patarimais. Jie yra unikalus produktas – taip, juose daug cholesterolio, tačiau labai mažai sočiųjų riebalų. Tačiau būtent cholesterolio kiekis dažnai kelia žmonėms abejonių dėl jų vietos sveikoje mityboje“, – sako profesorius Džonas Baklis (John Buckley) iš Pietų Australijos universiteto.
Pasak jo, tyrimo metu komanda atskyrė cholesterolio ir sočiųjų riebalų poveikį. Paaiškėjo, kad net ir esant aukštam cholesterolio kiekiui kiaušiniuose, mažas sočiųjų riebalų kiekis nepadidina „blogojo“ cholesterolio lygio.
„Priešingai – būtent sotieji riebalai buvo tikroji padidėjusio cholesterolio priežastis. Galime sakyti, kad pateikėme stiprius įrodymus kuklaus kiaušinio naudai. Todėl, kai kalbame apie pusryčius, verta nerimauti ne dėl kiaušinių, o dėl papildomos šoninės ar dešrelių porcijos, kurios daug labiau kenkia jūsų širdžiai“, – apibendrina tyrimo autoriai.