Vyšnia yra skani ir sveika uoga, tačiau į jos vartojimą visada reikia žiūrėti atsakingai. Vyšnia gali būti ir naudinga, ir pavojinga, todėl naudinga išsiaiškinti, kam šių uogų negalima valgyti, ir kodėl tai pavojinga.
Vyšnių nauda
Vyšniose esančios naudingos medžiagos:
- Kalcis.
- Magnis.
- Silicis.
- Fosforas.
- Geležis.
- Kalis.
- Pektinai.
- Įvairių grupių vitaminai.
Rūgščių veislių vyšniose gausu melatonino, kuris teigiamai veikia nervų sistemą, gerina miegą ir stabilizuoja bendrą organizmo būklę.
Kas lemia rūgštų vyšnių skonį?
Rūgštus uogų skonis atsiranda dėl sudėtyje esančių rūgščių:
- obuolių rūgšies;
- citrinos rūgšties;
- gintaro rūgšties;
- salicilo rūgšties.
Organinės rūgštys teigiamai veikia virškinimo sistemą, nes jos yra atsakingos už skrandžio sulčių gamybą. Kai kurie specialistai teigia, kad organinės rūgštys veikia kaip prevencinė priemonė nuo įvairių bakterijų.
Vyšnių spalva
Raudoną vyšnių spalvą lemia sudėtyje esantys antocianinai. Verta paminėti, kad antocianinas yra natūralus antioksidantas, atkuriantis organizmo ląsteles. Specialistai tokias uogas rekomenduoja vartoti visiems aktyviai sportuojantiems žmonėms, nes vyšnios pagreitina raumenų atsistatymą.
Kas neturėtų valgyti vyšnių?
Žinoma, jei žmogus yra alergiškas vyšnioms, šio maisto produkto reikėtų atsisakyti. Žmonės, turintys virškinimo trakto problemų, taip pat turėtų būti atsargūs.
Šios uogos nerekomenduojamos tiems žmonėms, kuri skundžiasi virškinamojo trakto ligomis, nes vyšnios gali sukelti tokių ligų paūmėjimą.
Reikėtų nepamiršti, kad vyšnių sudėtyje yra daug organinių rūgščių, kurios gali dirginti gleivinę ir išprovokuoti rėmenį. Jei skrandžio veikla yra sutrikusi, šių uogų geriausia atsisakyti.
Suvalgius vyšnių rekomenduojama gerai išskalauti burną. Faktas yra tai, kad organinės rūgštys gali pažeisti dantų emalį. Burnos skalavimas taip pat yra labai svarbus vaikams, kurių pieniniai dantys dar nėra pasikeitę.
Optimalus vartojimo laikas

Vyšnių negalima tuščiu skrandžiu. Šias uogas geriausia valgyti po pagrindinio valgio. Šias uogas galima vartoti su pieno produktais, pavyzdžiui, su varške ar grietine.
Vartojimo norma
Per didelis vyšnių kiekis gali neigiamai paveikti virškinimo sistemą. Suvalgius daugiau nei 300 gramų šių uogų per dieną, gali pasireikšti nemalonūs simptomai – pilvo pūtimas, spazmai ar viduriavimas. Ypač atsargūs turėtų būti vaikai, vyresnio amžiaus žmonės bei tie, kurių virškinimo sistema jautri. Kad vyšnios suteiktų naudą, o ne diskomfortą, svarbu jų nepadauginti.