Rugsėjis – metas, kai po derliaus nuėmimo pradedame ruoštis daržovių sandėliavimui žiemai. Kad svogūnai neišdžiūtų, nesupūtų ir nepradėtų dygti, būtina laikytis kelių svarbių taisyklių, kurias naudoja patyrę daržininkai, rašo Pixel Inform.
Kodėl svogūnai genda sandėliuojant
Pagrindinė priežastis, dėl kurios genda visas svogūnų derlius – nepakankama jų išdžiovinimas prieš laikymą. Jei svogūnai bus laikomi dar drėgni, viena supuvusi galvutė gali sugadinti visą dėžę.
Po nuėmimo svogūnus reikia palikti džiūti 2–3 savaitėms gerai vėdinamoje ir sausoje vietoje. Temperatūra turėtų siekti +25–30 °C. Saulėtą dieną puikiai tinka net palėpė ar terasa. Visiškai išdžiūvus, galima apkarpyti lapus, paliekant apie 5 cm „uodegėlę“. Gerai išdžiūvusi svogūno kaklelis apsaugo nuo bakterijų ir grybelio plitimo.
Kaip laikyti svogūnus žiemai
- Venkite plastikinių maišelių. Jie sukuria kondensatą, kuris sudaro puikias sąlygas puviniui vystytis.
- Naudokite tinkamą tarą: medines dėžes su skylutėmis, pintines, tinklinius maišus ar net senas nailonines pėdkelnes. Svarbiausia – užtikrinti oro cirkuliaciją.
- Laikymo vietos temperatūra: idealiausia nuo 0 iki +2 °C.
- Oro drėgmė: ne daugiau kaip 80 %. Jei patalpoje per drėgna, pastatykite indą su medžio pelenais arba kalkėmis – jos puikiai sugeria drėgmės perteklių.
Svarbu! Jei temperatūra bus per aukšta, svogūnai pradės dygti net sandėliuojami.
Ką laikyti šalia, o ko vengti
- Negalima svogūnų laikyti šalia bulvių, burokėlių ar česnakų.
- Bulvės ir burokėliai išskiria drėgmę, kuri skatina svogūnų puvimą.
- Česnakai gali paskatinti greitesnį svogūnų gedimą.
Reguliari patikra
Kartą per mėnesį būtina apžiūrėti svogūnus. Viena supuvusi galvutė gali sugadinti visą likusį derlių, todėl ją reikia nedelsiant pašalinti.
Laikymas bute
Neturint rūsio, svogūnus galima laikyti ir bute. Svarbu pasirinkti vėsesnę vietą, kur temperatūra yra nuo +2 iki +10 °C. Tinkamai laikomi svogūnai gali išlikti švieži ir tvirti iki pat pavasario.