Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Kaip išsirinkti skanią kavą už priimtiną kainą: baristos paslaptys
Gyvenimas

Kaip išsirinkti skanią kavą už priimtiną kainą: baristos paslaptys

Inga Vekterienė
Autorius Inga Vekterienė
Publikuota: 2025-07-04
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
kaip paruošti kavą
kaip paruošti kavą

Mėgautis puodeliu aromatingos ir skanios kavos galima ne tik kavinėje, bet ir namuose, be to, neišleidžiant tam didelių sumų. Svarbiausia – žinoti keletą pagrindinių pasirinkimo ir paruošimo taisyklių. Kaip paruošti kavą?

Kaip išsirinkti gerą ir kokybišką kavą namams?

Visų pirma, renkantis kavos pupeles, ekspertas pataria atkreipti dėmesį į jų skrudinimo šviežumą. Tai pati svarbiausia taisyklė, nes būtent šviežumas labiausiai veikia skonio ir aromato turtingumą.

Ieškokite atitinkamų žymų ant pakuotės arba teikite pirmenybę kavai iš specializuotų parduotuvių ar vietinių skrudintojų.

Be to, verta atkreipti dėmesį į pupelių kilmės šalį, ypač jei jau turite tam tikrų preferencijų. Skirtingi regionai suteikia kavai skirtingas skonines charakteristikas.
Pavyzdžiui, Afrikos kava dažnai pasižymi ryškiu rūgštingumu, vaisių ar uogų natomis. Pietų Amerikos kava, priešingai, paprastai būna švelnesnė, ramesnė, su riešutų ar šokolado atspalviais.

O Azijos ar Okeanijos pupelės gali nustebinti prieskonių, tabako ar žemiškais tonais. Svarbu suprasti, koks skonio profilis jums labiausiai patinka.

Kai kokybiškos pupelės išrinktos, kitas žingsnis link idealaus puodelio yra tinkamas paruošimas ir užplikymas.
Ruslanas Karelašvilis pabrėžia šviežio malimo svarbą. Idealiu atveju, kavą reikia malti tiesiai prieš užplikant, nes jau sumalta ji labai greitai praranda savo vertingus aromatus ir skonius.

Jei yra galimybė, verta įsigyti buitinį kavamalį, net ir paprastą, arba malti nedideles kavos porcijas ten, kur perkate pupeles.

kaip paruošti skanią kavą

Vandens svarba

Ne mažiau svarbi yra vandens kokybė, kurią naudojate. Jis turi būti švarus, tačiau ne per daug išvalytas. Barista aiškina, kad vanduo, neturintis mineralų (beveik distiliuotas), taip pat blogai veikia skonį, kaip ir per daug mineralizuotas, „kietas“ vanduo.

Geras kompromisas ir prieinamas variantas gali būti kokybiškas negazuotas buteliuotas vanduo – jis dažnai duoda geresnį rezultatą nei virintas vanduo iš čiaupo.

Galiausiai, paties užplikymo proceso metu verta prisiminti vandens temperatūrą: nereikėtų pilti kavos verdančiu vandeniu (100°C). Optimali temperatūra yra apie 90–96°C, todėl leiskite vandeniui šiek tiek atvėsti po užvirimo.

Taip pat svarbu pasirinkti kavos kiekį ir malimo rupumą atsižvelgiant į tai, kokį užplikymo metodą naudojate – ar tai būtų turkiška kava, prancūziškas presas, ar filtruota kava. Čia verta šiek tiek paeksperimentuoti, kad rastumėte sau idealias proporcijas.

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

AutoriusInga Vekterienė
Esu Inga Vekterienė – dalinuosi receptais, kurie įkvepia gaminti su meile ir be streso. Man virtuvė – tai vieta, kur gimsta skoniai, istorijos ir jaukumas. Mano tikslas – paprasti, bet ypatingi patiekalai, kurie tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Kviečiu gaminti kartu ir atrasti skonio džiaugsmą.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?