Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Įvardyta blogiausia mėsa šašlykui: ekspertai pataria jos nepirkti
Gyvenimas

Įvardyta blogiausia mėsa šašlykui: ekspertai pataria jos nepirkti

Inga Vekterienė
Autorius Inga Vekterienė
Publikuota: 2025-08-13
Komentarų: 0
3 min. skaitymo
mėsa šašlykui
mėsa šašlykui

Tinkamos mėsos pasirinkimas – idealaus šašlyko garantas, tačiau yra rūšių, kurios garantuotai sugadins patiekalą. Sužinokite, kokią mėsą ekspertai vienbalsiai vadina blogiausia kepti ant grotelių ir kodėl jos kategoriškai nereikėtų pirkti. Kokia mėsa tinka šašlykui?

Kokia mėsa netinka kepti ant grotelių?

Taigi, kokia mėsa yra absoliutus autsaideris šašlykui? Tai sena, kieta jautiena, ypač tokios dalys kaip blauzda, krūtininė ar labai gyslotas gabalas. Taip pat čia galima priskirti apskritai senų gyvūnų mėsą.

Kodėl būtent ši mėsa laikoma blogiausiu pasirinkimu?

  • Nepaprastas kietumas: tokia mėsa turi labai šiurkščius raumenų pluoštus. Ji net po ilgo marinavimo ir kruopštaus kepimo išlieka „guminė“. Joks, net pats rafinuočiausias marinatas, negali visiškai suminkštinti šių pluoštų iki norimo švelnumo.
  • Sausumas: sena jautiena dažnai praktiškai neturi vidinių raumenų riebalų ir riebalinių sluoksnių, kurie kepant tirpsta ir suteikia šašlykui sultingumo. Dėl to mėsa gaunasi sausa ir neapetitna.
  • Specifinis skonis: senų gyvūnų mėsa gali turėti gana ryškų, kartais ne itin malonų prieskonį, kurį sunku užmaskuoti prieskoniais ar marinatu.

Kiti nevykę mėsos variantai

Be senos jautienos, reikėtų būti atsargiems ir su kitomis mėsos rūšimis:

  • Labai liesi gabalai: pavyzdžiui, vištienos krūtinėlė be odos ir riebalų arba labai liesa kiaulienos išpjova. Be tinkamo, drėkinančio marinato ir labai greito kepimo ant ugnies, jie akimirksniu perdžiūsta.
  • Nežinomos kokybės mėsa: ypač ta, kuri buvo daug kartų užšaldyta ir atšildyta. Tokia procedūra ardo raumenų pluoštų struktūrą, dėl to mėsa praranda natūralų drėgnumą, skonį ir po atšildymo tampa vandeninga, o po paruošimo – sausa.

Kokią mėsą rinktis idealiam šašlykui?

Kad šašlykas garantuotai pavyktų, teikite pirmenybę patikrintoms alternatyvoms:

  • Kiaulienos sprandinė: neabejotinas lyderis! Idealus mėsos ir riebalinių sluoksnių balansas garantuoja maksimalų sultingumą ir švelnumą.
  • Kiaulienos nugarinė arba karbonadas (gali būti su kaulu): taip pat puikus pasirinkimas. Svarbiausia – neperkepti ant ugnies, kad išliktų sultinga.
  • Aviena: jauno ėriuko nugarinė arba užpakalinės kojos minkštimas – klasikinis pasirinkimas tikriems sodraus skonio mėgėjams.
  • Vištienos šlaunelės arba blauzdelės: daug sultingesnės ir aromatingesnės už krūtinėlę, idealiai tinka šašlykui.
mėsos šašlykui

Kaip išsirinkti kokybišką mėsą šašlykui?

Šviežia mėsa turi vienodą, natūralią spalvą (ryškiai rožinę kiaulienai, sodriai raudoną jautienai, šviesiai rožinę vištienai). Venkite pilkų, žalsvų atspalvių ar tamsių dėmių.

Produktas turi turėti lengvą, malonų, vos saldų mėsos aromatą. Bet kokie pašaliniai, rūgštūs ar nemalonūs kvapai – nesviežumo požymis.

Lengvai paspaudus pirštu ant šviežios mėsos, susidaro duobutė, kuri greitai išsilygina. Jei yra riebalinių sluoksnių, jie turi būti baltos arba švelniai kreminės spalvos, bet ne geltonos.

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

AutoriusInga Vekterienė
Esu Inga Vekterienė – dalinuosi receptais, kurie įkvepia gaminti su meile ir be streso. Man virtuvė – tai vieta, kur gimsta skoniai, istorijos ir jaukumas. Mano tikslas – paprasti, bet ypatingi patiekalai, kurie tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Kviečiu gaminti kartu ir atrasti skonio džiaugsmą.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?