Ar kada nors virėte kiaušinius ir iš karto po to įmetėte juos į šaltą vandenį, kad būtų lengviau nulupti? Tą daro daugelis, tačiau, pasirodo, šis įprotis – ne toks nekaltas, kaip gali pasirodyti. Maisto technologai ir dietologai įspėja: staigus temperatūros šokas gali visai pakeisti kiaušinio struktūrą, sugadinti jo skonį, o kartais net sumažinti maistinę vertę.
Kiaušiniai – vienas dažniausiai naudojamų produktų pasaulyje: jie pusryčių meniu užima garbingą vietą jau šimtmečius. Tačiau net ir tokį paprastą dalyką kaip virimas daugelis daro neteisingai. Kai kurie įmeta juos į ledinį vandenį manydami, kad taip „užfiksuos“ tobulą konsistenciją, tačiau iš tiesų padaro atvirkščiai – kiaušiniai tampa kieti, guminiai, o kartais aplink trynį atsiranda pilkšvas ratilas.
Kodėl taip nutinka? Kas vyksta kiaušinio viduje, kai jį staiga atšaldome? Ir kaip iš tikrųjų reikėtų elgtis, kad išvirtas kiaušinis būtų švelnus, gardus ir išlaikytų visą savo naudą? Apie tai plačiau – šiame straipsnyje.
Kodėl neverta dėti karštų kiaušinių į šaltą vandenį
Staigus temperatūros pokytis pažeidžia baltymą.
Kai karštas kiaušinis panardinamas į šaltą vandenį, baltymas traukiasi netolygiai. Viduje atsiranda mikroskopinių įtrūkimų, dėl kurių baltymas gali atsiskirti nuo trynio arba tapti guminis. Dėl to kiaušinis praranda švelnumą ir natūralią tekstūrą.
Atsiranda pilkšvai žalias ratilas aplink trynį.
Dėl kontakto tarp karšto baltymo ir šalčio kiaušinyje įvyksta cheminė reakcija tarp sieros ir geležies. Todėl trynys tampa pilkai žalsvas – tai aiškus ženklas, kad kiaušinis atvėsintas neteisingai. Nors toks kiaušinis nėra pavojingas, jis praranda patrauklią išvaizdą ir skonį.
Gali sutrūkti lukštas.
Šaltas vanduo sukelia staigų lukšto susitraukimą, dėl ko jis gali įskilti. Net jei įtrūkimas nematomas plika akimi, per jį gali patekti bakterijos. Tokie kiaušiniai greičiau genda, net laikomi šaldytuve.
Sumažėja maistinė vertė.
Kai kurie vitaminai, ypač B grupės, jautriai reaguoja į staigius temperatūros svyravimus. Dėl to dalis jų suyra, jei kiaušiniai iš karto aušinami labai šaltu vandeniu.
Kaip teisingai atvėsinti virtus kiaušinius
- Palikite kiaušinius karštame vandenyje 3–5 minutėms po virimo, kad temperatūra tolygiai pasiskirstytų.
- Palaipsniui mažinkite temperatūrą – pakeiskite karštą vandenį į šiltą, o po kelių minučių į drungną.
- Kai kiaušiniai pasiekia kambario temperatūrą, juos galima trumpai perlieti vėsiu vandeniu.
- Kad būtų lengviau lupti, į vandenį įberkite žiupsnelį druskos arba įpilkite šaukštą acto – lukštas atsiskirs lengviau.
Toks būdas ne tik padės išsaugoti kiaušinių skonį ir maistinę vertę, bet ir užtikrins, kad jie atrodys gražiai ir išliks švieži ilgiau.