Netrukus iš parduotuvių lentynų pradės dingti medus, kuris daugelį metų buvo mėgstamas dėl savo skaidrumo ir patogaus naudojimo. Žemės ūkio ministerija pradeda įgyvendinti Europos Sąjungos reikalavimus, skirtus apsaugoti vartotojus nuo prastos kokybės produktų. Į uždraustų produktų sąrašą pateko filtruotas medus, kuris, nors ir atrodo idealus, praranda tai, kas meduje svarbiausia — natūralius fermentus ir žiedadulkes.
Šis medus neatitinka standartų
Naujos taisyklės, įtrauktos į Žemės ūkio ministro rengiamą reglamentą, turi iš rinkos pašalinti intensyviai filtruotą medų. Tokia produkcija gaminama pašalinant ne tik smulkias priemaišas, bet ir žiedadulkes, lemiančias medaus kilmę bei maistinę vertę.
Dėl filtravimo medus tampa skaidrus, ilgaamžis, tačiau netenka savo natūralių savybių.
Nors toks medus patogus kasdieniam naudojimui — ypač saldinant arbatą, gėrimus ar desertus — jis nebeatitinka tikro bičių medaus standartų.
Todėl nuo 2026 m. birželio 14 d. jis negalės būti parduodamas kaip akacijų, liepų ar daugiažiedis medus.
Produktai, patekę į rinką iki šios datos, bus parduodami tik iki atsargų išpardavimo.
Nauji reikalavimai pirmiausia naudingi vartotojams. Jie užtikrins, kad į stiklainius patektų tik natūralus, neperdirbtas produktas.
Žiedadulkės meduje yra tarsi „pirštų atspaudas“, leidžiantis nustatyti, iš kokių augalų ir kokios šalies kilęs produktas. Jų buvimas taip pat padeda atskirti tikrą medų nuo klastočių, todėl nesąžiningiems gamintojams bus kur kas sunkiau klaidinti pirkėjus.
Medaus fermentai ir mikroelementai suteikia jam sveikatingumo vertę — palaiko imunitetą, virškinimą ir padeda mažinti uždegimą. Tuo tarpu pernelyg išfiltruotas medus šių savybių nebeturi.
Koks medus liks prekyboje?

Draudimas taikomas tik filtruotam medui — kiti produktai išliks parduotuvėse. Lentynose ir toliau bus galima rasti:
- nektarinį medų,
- lipčiaus medų,
- nektarinio–lipčiaus mišinius,
- korinį medų,
- atskirtą, išsuktą, su koriais ar spaustą medų.
Visi šie produktai privalės atitikti prekybos kokybės kriterijus, garantuojančius natūralias medaus savybes.