Norint paruošti idealią šaltieną, kuri sustingsta be želatinos ir be kiaulės ausų, tereikia žinoti kelis paprastus kulinarinius triukus. Tada patiekalas tampa toks skanus, kad gali drąsiai konkuruoti su restoranų šedevrais.
Artėja šventinis laikotarpis, o tai reiškia, kad daugelis jau pradeda planuoti Kūčių ir Kalėdų stalą. Ne vienuose namuose šventė neprasideda, kol ant stalo nepasirodo tikras mėsos patiekalų karalius – šaltiena.
Kiekviena šeimininkė turi savo būdą: vieni tiesiog išverda mėsą, nukaista sultinį ir sutvirtina jį želatina, kiti gamina tradiciškai – ilgai verda, kol šaltiena sustingsta savaime.
Ar būtina dėti ausis ir kanopas? Tikrai ne
Įprastai, kad išsiskirtų daug kolageno, į puodą keliauja kanopos, kiaulės ausys ir kaulai. Tačiau pasirodo, kad pusės šių dalykų visai nebūtina.
Geriausia šaltienai – kiaulės karka
Patyrusios šeimininkės vietoje kiaulės ausų pataria naudoti kiaulės karką. Joje daug kremzlių, kaulų ir odos, todėl verdant išsiskiria pakankamai kolageno. Dėl to šaltiena sustingsta natūraliai ir tampa tvirta. O svarbiausia – kai karka išverda, ją galima lengvai išrinkti, o mėsos kiekis tikrai įspūdingas. Tai reiškia, kad visa mėsa keliauja į šaltieną, o ne į šiukšlių kibirą.
Dar vienas ekonomiškas ir labai efektyvus ingredientas – vištų kojos. Taip, verdant jos atrodo ne pačios maloniausios, tačiau būtent jose gausu kolageno, o po virimo jos tiesiog išmetamos. Sultinys, kuris lieka, būna tirštas, sodrus ir labai aromatingas.
Mažas triukas, kad sultinys būtų skaidrus

Dažna klaida – į puodą dedamas svogūnas. Jis suteikia skonio, tačiau daro sultinį drumstą.
Ką daryti vietoje to?
- Jei norisi auksinio atspalvio, įdėkite visą morką.
- Arba prieš valandą iki virimo pabaigos įmeskite svogūną su visais lukštais. Pasibaigus virimui, jį išimkite. Lukštai suteiks spalvą, bet nesudrums sultinio.