Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Dauguma žmonių nežino, iš ko gaminamas kvapusis pipiras: pasirodo, tai yra vaisius
Įdomu

Dauguma žmonių nežino, iš ko gaminamas kvapusis pipiras: pasirodo, tai yra vaisius

Jonė Jurkonytė
Autorius Jonė Jurkonytė
Publikuota: 2025-12-10
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Iš ko gaminami pipirai iš tikrųjų: daugelis nustemba sužinoję, kad tai vaisius
Iš ko gaminami pipirai iš tikrųjų: daugelis nustemba sužinoję, kad tai vaisius

Daugelyje pasaulio šalių žmonės nuolat naudoja pipirus maisto gamyboje, tačiau beveik niekas nesusimąsto, kas iš tikrųjų yra ši prieskoninė kultūra. Mokslininkai paaiškino, iš kokio augalo gaunamas pipiras ir kur jis auga.

Pipiras iš tikrųjų yra vaisius

Pipirai yra žiedinės lianos Piper nigrum vaisiai. Ji natūraliai auga Indijos pietvakariuose, Malabaro pakrantėje. Švelnaus klimato sąlygomis ant šio žalsvo, iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančio augalo formuojasi smulkios žalios uogos, kurios vėliau tampa mums įprastais pipirais, rašo IFLScience.

Botanikai aiškina: techniniu požiūriu tai — vaisius. Vaisiais laikomi bet kokie žiedinių augalų dariniai, kurie turi sėklų ir vystosi iš apdulkintos žiedo dalies. Jie padeda augalams plisti — kaip „transporto priemonė“ sėkloms.

Piper nigrum
Piper nigrum

Kaip gaminami įvairių rūšių pipirai?

Pipirų skonis ir spalva priklauso nuo to, kaip apdorojami vaisiai. Yra kelios pagrindinės rūšys:

  • Juodieji pipirai – skinami dar žali, paliekami lengvai fermentuotis ir džiovinami saulėje, kol susiraukia ir patamsėja.
  • Baltieji pipirai – skinami visiškai subrendę, mirkomi, kad pasišalintų išorinis sluoksnis.
  • Žalieji pipirai – skinami anksti ir konservuojami sūdant, džiovinant ar šaldant, kad išliktų žali.
  • Rožiniai pipirai – visiškai prinokusios, dažnai sūryme konservuojamos uogos, kad neprarastų ryškios spalvos.

Taip atrodo pipiro uogos, kol dar nepatenka į malūnėlį.

Pipirų istorija – tikrai įspūdinga

Pipirai Indijos subkontinente auginami tūkstančius metų ir nuo seno naudojami Azijos virtuvėje. Į Europą jie atkeliavo po Aleksandro Makedoniečio žygių IV a. pr. m. e., o vėliau tapo viena vertingiausių pasaulio prieskonių.

Šilko keliu pipirai paplito po Aziją ir Europą. Arabai, portugalai, olandai, britai – beveik kiekviena didžioji galybė siekė kontroliuoti prekybą pipirais. Dėl milžiniškos paklausos pipirai buvo vadinami net „juoduoju auksu“.

Kodėl pipirai tokie ypatingi?

Svarbu žinoti, kad juodieji pipirai visiškai nesusiję su aitriosiomis paprikomis, kurios kilusios iš Amerikos ir išpopuliarėjo tik po Kolumbo kelionių.

Pipirų aštrumą sukelia junginys piperinas – būtent jis aktyvina mūsų TRPV1 receptorius, kurie reaguoja į dirgiklius ir sukelia lengvą deginimo pojūtį burnoje.

Be skoninių savybių, pipirai turi daug naudingų savybių: jie pasižymi antioksidaciniu, antimikrobiniu ir net neuroprotekciniu poveikiu.

AutoriusJonė Jurkonytė
Esu Jonė Jurkonytė – rašau apie tai, kas stebina, intriguoja ir kelia klausimų. Mano skiltyje „Įdomu“ dalinuosi netikėtais faktais, keistomis naujienomis ir smulkmenomis, kurios priverčia pažvelgti į pasaulį iš kitos perspektyvos. Man svarbu ne tik informuoti, bet ir sužadinti skaitytojo smalsumą – juk įdomumas slypi ten, kur mažiausiai tikiesi.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?