Jeigu bananai greitai genda, minkštėja arba patamsėja, tai dažniausiai reiškia netinkamas laikymo sąlygas. Nors šie vaisiai itin mėgstami, jie yra vieni iš „kaprizingiausių“ – kartais pakanka vienos nakties, kad idealus geltonas vaisius virstų rudu ir minkštu.
Tinklaraštininkė Amy Cross pasidalijo neįprastu metodu, leidžiančiu gabalėliais supjaustytus bananus išlaikyti šviežius net 26 dienas. Apie tai rašo Express.
Kodėl bananai patamsėja
Brandindami bananai išskiria etileną – dujas, kurios veikia kaip signalas spartinti brendimo procesą. Etilenas skaido pigmentus, todėl vaisiaus žievė praranda ryškiai geltoną atspalvį ir tampa ruda. Šis procesas vyksta greičiau šilumoje ir esant didelei drėgmei.
Svarbu suprasti, kad tamsėja ne minkštimas, o žievė, kuri reaguoja į cheminius pokyčius vaisiaus viduje. Todėl net iš pažiūros žalsvas bananas vos per kelias dienas gali apsitraukti juodomis dėmėmis.
Kaip tinklaraštininkė išlaikė bananus geltonus 26 dienas
Įprastai patariama bananų kotelius apvynioti plėvele ar folija, kad būtų sulėtintas brendimo procesas. Tačiau Amy Cross pasiūlė nestandartinį sprendimą.
Ji supjaustė bananus dalimis, žievelės nepašalino, o gabalėlius sudėjo į stiklainį ir laikė šaldytuve.
Po 26 dienų Amy parodė rezultatą – bananų gabalėliai vis dar buvo švieži, žievelė liko geltona, o spalva nepakito.
„Tai bananai, kuriuos nusipirkau kovo 13-ąją, supjausčiau į tris dalis ir sudėjau į stiklainį. Jiems dabar 26 dienos“, – pasakojo tinklaraštininkė.
Pasak jos, pradžioje tikslas buvo patikrinti, ar supjaustyti bananai išliks švieži bent 12 valandų. Tačiau gautas rezultatas pranoko visus lūkesčius – gabalėliai išliko geltoni beveik mėnesį.
Kaip tinkamai laikyti bananus šaldytuve

Jei nenorite pjaustyti bananų, geriausia juos laikyti vėsioje, tamsesnėje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Optimali laikymo temperatūra – apie 12 °C. Šiluma ženkliai paspartina brendimą, todėl šilta virtuvė nėra tinkamiausia vieta.
Nuluptus ir supjaustytus bananus taip pat galima apsaugoti nuo patamsėjimo – tereikia juos lengvai apšlakstyti citrinų arba ananasų sultimis. Šis būdas ypač tinka ruošiant vaisių salotas, kur norisi išlaikyti ryškią, šviežią išvaizdą.