Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Ar žinojote, kad pomidorai gali pakenkti jūsų sveikatai? Juos reikia valgyti tinkamai!
Sveikata ir grožis

Ar žinojote, kad pomidorai gali pakenkti jūsų sveikatai? Juos reikia valgyti tinkamai!

Jonė Jurkonytė
Autorius Jonė Jurkonytė
Publikuota: 2025-06-21
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Ar žinojote, kad net pomidorai gali pakenkti sveikatai? Sužinokite, kaip juos valgyti teisingai
Ar žinojote, kad net pomidorai gali pakenkti sveikatai? Sužinokite, kaip juos valgyti teisingai

Pomidorai yra vienos populiariausių daržovių. Šios daržovės ant stalo patiekiamos kone kasdien. Pomidorais dažnai pagardinami sumuštiniai ar salotos, taip pat jie puikiai dera ir su karštais patiekalais. Vis dėlto, naudinga žinoti, kad pomidorai gali pakenkti jūsų sveikatai.

Ko turėtume vengti valgydami pomidorus?

Dauguma mūsų mėgsta pomidorus. Nieko keisto: juk jie tikrai skanūs, sultingi ir kvapnūs. Vis dėlto, reikia atsiminti, kad prieš vartojant daržoves reikia gerai nuplauti ir nuimti tam tikras jų dalis. Jei to nepadarysite, galite pakenkti savo sveikatai. Jei visą gyvenimą netinkamai valgėte pomidorus, dar ne vėlu kai ką pakeisti.

Kada pomidorai gali pakenkti jūsų sveikatai?

Nors pomidorai yra maistingi ir naudingi sveikatai, svarbu žinoti ir galimus pavojus. Neprinokusiuose pomidoruose, taip pat jų lapuose ir stiebuose, yra natūraliai susidarančio toksino – solanino, kuris dideliais kiekiais gali būti toksiškas. Nors prinokusiuose vaisiuose solanino kiekis labai mažas ir nėra pavojingas, žaliuose ar per anksti nuskintuose pomidoruose jo koncentracija gali siekti iki 30 mg/100 g.

Didesnis nei 25 mg suvartotas solanino kiekis gali sukelti pykinimą, galvos svaigimą, raumenų silpnumą ar virškinimo sutrikimus, o vaikams – dar stipresnes reakcijas. Be to, kai kuriems žmonėms pomidorai gali sukelti alergiją, pasireiškiančią odos bėrimais, niežuliu ar virškinimo diskomfortu.

Taip pat rekomenduojama vengti didelio pomidorų kiekio sergant refliuksu ar skrandžio rūgštingumu, nes jie yra gana rūgštūs ir gali pabloginti simptomus. Vartojant pomidorus saikingai, prinokusius ir tinkamai paruoštus, rizikos sveikatai iš esmės nėra. Atsargiems reikėtų būti ir su pomidorų žievele – nors daugumai ji visiškai saugi, kai kuriems žmonėms ji sunkiai virškinama ir gali sukelti pykinimą ar net vėmimą.

Pomidorų nauda organizmui: kuo šios daržovės išsiskiria?

Pomidorai – tai vienos universaliausių ir naudingiausių daržovių mūsų kasdienėje mityboje. Juose gausu vitaminų (ypač C, K, A, E bei B grupės), mineralų, antioksidantų ir augalinių pigmentų, tokių kaip likopenas. Šie junginiai padeda stiprinti imuninę sistemą, palaikyti normalų kraujospūdį ir kraujotakos funkciją, gerina regėjimą ir padeda išlaikyti sveiką kūno svorį.

Taip pat pastebėta, kad reguliarus pomidorų vartojimas siejamas su mažesne tam tikrų vėžio formų ir diabeto rizika. Be to, likopenas veikia kaip natūrali apsauga nuo žalingų UV spindulių, todėl pomidorai naudingi ir odos sveikatai. Visa tai daro juos vertingu pasirinkimu subalansuotoje, įvairialypėje mityboje.

Pomidoruose yra 90% vandens, 4,07% angliavandenių ir 0,96% baltymų, juose taip pat yra vitamino K ir folio rūgšties.

Prinokusių pomidorų poveikis mūsų sveikatai:

  • – stiprina širdį,
  • – gerina virškinimą,
  • – turi profilaktinį poveikį nuo vėžio,
  • – sumažina riziką susirgti hipertenzija,
  • – padeda išlaikyti sveikus kaulus, plaukus, dantis ir odą,
  • – stiprina akių sveikatą,
  • – stiprina vidinę ląstelių struktūrą,
  • –  palaiko gerą nuotaiką,
  • –  padeda reguliuoti svorį.

Kaip tinkamai laikyti pomidorus?

Jei laikysite pomidorus kambario temperatūroje, paspartinsite jų nokimą. Jei pomidorus padėsite į šaldytuvą, sustabdysite jų nokimą.
Neprinokusius vaisius patartina dėti į popierinį maišelį kotais į apačią (vienu sluoksniu) ir padėti vėsesnėje vietoje, kol paraus.

Puikiai prinokusius pomidorus geriausia laikyti kambario temperatūroje, bet atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.
Taip pat svarbu, kad jie būtų laikomi viename sluoksnyje ir nesiliestų. Laikykite juos stiebu į viršų ir suvartokite per kelias dienas. Pernokusius pomidorus laikykite šaldytuve ir suvartokite per 3 dienas.

Turėtumėte žinoti, kad  žemoje temperatūroje pomidorai praranda skonį, todėl prieš vartojant patartina leisti pastovėti kambario temperatūroje. Dėl to jie vėl bus puikaus skonio.

Jei laikysitės šių vartojimo ir laikymo rekomendacijų, pomidorai tikrai praturtins jūsų kasdienę mitybą.

AutoriusJonė Jurkonytė
Esu Jonė Jurkonytė – rašau apie tai, kas stebina, intriguoja ir kelia klausimų. Mano skiltyje „Įdomu“ dalinuosi netikėtais faktais, keistomis naujienomis ir smulkmenomis, kurios priverčia pažvelgti į pasaulį iš kitos perspektyvos. Man svarbu ne tik informuoti, bet ir sužadinti skaitytojo smalsumą – juk įdomumas slypi ten, kur mažiausiai tikiesi.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?