Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Ar galima dėti medų į karštą arbatą? Mokslininkai paneigė seną mitą
Sveikata ir grožis

Ar galima dėti medų į karštą arbatą? Mokslininkai paneigė seną mitą

Jonė Jurkonytė
Autorius Jonė Jurkonytė
Publikuota: 2025-12-17
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Karšta arbata su medumi – žalinga ar naudinga? Atsakymas nustebins
Karšta arbata su medumi – žalinga ar naudinga? Atsakymas nustebins

Daugelis prisimena, kaip dar vaikystėje močiutės į arbatą ar šiltą pieną dėdavo šaukštelį medaus ir laikė jį natūralia sveikatos stiprinimo priemone. Tačiau bėgant metams ėmė plisti priešinga nuomonė – esą karštis „nužudo“ visas naudingas medaus savybes, todėl dėti jį į karštus gėrimus neva neverta.

Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai šį mitą paneigia.

Kas nutinka medui, kai jis kaitinamas

Tyrimai, atlikti Pomeranijos medicinos universitete, parodė, kad medaus tirpalai, paruošti esant 80–90 °C temperatūrai, pasižymėjo net didesniu antioksidaciniu aktyvumu. Ypač tai buvo pastebima grikių meduje. Panašių rezultatų gauta ir Pavijos universitete, kur nustatyta, kad trumpalaikis kaitinimas net iki 140 °C nesukelia staigaus medaus kokybės pablogėjimo.

Be to, apie 80 °C temperatūra slopina mikroorganizmų dauginimąsi, tačiau nepakeičia pagrindinių medaus cheminių savybių. Tai reiškia, kad trumpas kontaktas su karštu gėrimu nėra žalingas.

Ar galima dėti medų į karštą arbatą

Ar galima dėti medų į karštą arbatą
Ar galima dėti medų į karštą arbatą

Ekspertai pabrėžia, kad svarbu atskirti gėrimus ir intensyvų kulinarinį apdorojimą. Jei medus dedamas į arbatą, šiltą vandenį ar pieną, jis išlaiko didžiąją dalį savo naudingų savybių. Visai kas kita – kepimas ar ilgas troškinimas, kai aukšta temperatūra veikia ilgą laiką: tuomet antioksidacinis poveikis gerokai sumažėja.

Net ir tokiais atvejais medus vis tiek laikomas geresne alternatyva nei rafinuotas cukrus, nes jame natūraliai yra gliukozės ir fruktozės, taip pat mikroelementų.

Bijoti dėti medų į karštą arbatą nereikia. Mokslas patvirtina, kad trumpalaikis kaitinimas ne tik nesunaikina jo vertės, bet kai kuriais atvejais net gali sustiprinti antioksidacinį poveikį. Svarbiausia – nenaudoti medaus ilgai kepant ar verdant, o kasdieniuose gėrimuose jis išlieka saugus ir naudingas.

Šaltiniai: Onet, Pomeranijos medicinos universitetas, Pavijos universitetas

AutoriusJonė Jurkonytė
Esu Jonė Jurkonytė – rašau apie tai, kas stebina, intriguoja ir kelia klausimų. Mano skiltyje „Įdomu“ dalinuosi netikėtais faktais, keistomis naujienomis ir smulkmenomis, kurios priverčia pažvelgti į pasaulį iš kitos perspektyvos. Man svarbu ne tik informuoti, bet ir sužadinti skaitytojo smalsumą – juk įdomumas slypi ten, kur mažiausiai tikiesi.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?