Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas

Itneta

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – itneta.lt

Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Home » Druska, kurios negalima naudoti konservavimui: ji sugadins visas jūsų konservuotas gėrybes – neapsigaukite pirkdami!
Gyvenimas

Druska, kurios negalima naudoti konservavimui: ji sugadins visas jūsų konservuotas gėrybes – neapsigaukite pirkdami!

Inga Vekterienė
Autorius Inga Vekterienė
Publikuota: 2025-07-02
Komentarų: 0
2 min. skaitymo
Pavojinga druska prekybos centruose: sugadina agurkus, kopūstus ir visas atsargas
Pavojinga druska prekybos centruose: sugadina agurkus, kopūstus ir visas atsargas

Lietuvoje pasirodė druska, kuri gadina konservuotas daržoves: būkite budrūs – ji naikina agurkus, raugintus kopūstus ir kitas žiemos atsargas!

Šių metų konservavimo sezonas gali tapti tikru iššūkiu daugeliui lietuvių šeimininkių. Vis daugiau žmonių skundžiasi, kad stiklainiai su raugintais ar marinuotais produktais ima pūstis, daržovės netenka skonio ar net visiškai sugenda. Pagrindinė to priežastis – tam tikros rūšies valgomoji druska, kurios sudėtyje yra maistinis priedas E536 (ferocianidas). Nors iš pirmo žvilgsnio ši druska niekuo nesiskiria nuo įprastos, jos sudėtyje esanti medžiaga gali stipriai sutrikdyti natūralius fermentacijos procesus ir sugadinti visas jūsų kruopščiai ruoštas atsargas žiemai.

Kokią druską draudžiama naudoti konservavimui?

Pavojingiausia – importuota valgomoji druska, dažniausiai atkeliaujanti iš Turkijos ar kitų šalių, kurioje naudojamas E536 – kalio ferocianidas. Ši medžiaga neleidžia druskai sukietėti ir padeda jai išlikti biriai net ilgą laiką. Tačiau tokia savybė labai kenksminga konservuojant – ferocianidas trukdo natūraliam rūgimo procesui, dėl to konservai praranda kokybę, skonį, o neretai – ir tinkamumą vartoti.

Kas gali nutikti, jei naudosite netinkamą druską?

  • Agurkai tampa minkšti, praranda traškumą.
  • Rauginti kopūstai virsta gleivėta, nemalonia mase.
  • Stiklainiuose dažnai pradeda augti pelėsis.
  • Dėl trukdomo rūgimo proceso gali kilti spaudimas stiklainiuose – dangteliai išsipučia, o kartais net įvyksta sprogimai.
  • Taip pat konservai įgyja keistą skonį, keičiasi jų tekstūra.

Kokią druską rinktis konservavimui?

Kad žiemai ruošiamos daržovės išliktų saugios ir skanios, labai svarbu pasirinkti tinkamą druską:

  • Rinkitės natūralią akmens arba jūros druską, kurioje nėra jokių priedų.
  • Venkite smulkios, itin birios druskos – tai ženklas, kad joje gali būti pridėtas antisušokimo agentas.
  • Visada atidžiai perskaitykite etiketę – tinkama druska turi sudėtyje tik natrio chloridą (NaCl).
  • Venkite joduotos druskos, nes jodas taip pat neigiamai veikia fermentaciją ir gali pakeisti jūsų konservų spalvą bei skonį.

Priedai, kurių būtina vengti:

  • E536 – kalio ferocianidas
  • E535 – natrio ferocianidas
  • E538 – kalcio ferocianidas

Šie priedai išlieka pavojingi net ir mažais kiekiais, ypač ilgai laikomiems stiklainiams.
Jei nenorite, kad jūsų žiemai ruoštos atsargos būtų sugadintos – skirkite dėmesio tinkamos druskos pasirinkimui. Maža klaida gali kainuoti visą sezoną darbo.

AutoriusInga Vekterienė
Esu Inga Vekterienė – dalinuosi receptais, kurie įkvepia gaminti su meile ir be streso. Man virtuvė – tai vieta, kur gimsta skoniai, istorijos ir jaukumas. Mano tikslas – paprasti, bet ypatingi patiekalai, kurie tinka tiek kasdienai, tiek šventėms. Kviečiu gaminti kartu ir atrasti skonio džiaugsmą.

itneta.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?